top of page

KEVIN GARNETT: Ένας διαφορετικός, ξεχωριστός και σπουδαίος παίκτης..!

  • Δημήτρης Δεβεζόγλου
  • Dec 4, 2016
  • 5 min read

Μετά τους Κόμπι Μπράιαντ και Τιμ Ντάνκαν, και ο Κέβιν Γκαρνέτ αποφάσισε να αποσυρθεί φέτος το καλοκαίρι από την ενεργό δράση. Μόνο που ο «Big Ticket» ήταν ένας διαφορετικός, ξεχωριστός παίκτης...

Ήταν, λίγο-πολύ αναμενόμενο. Ο Κέβιν Γκαρνέτ αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, σε ηλικία 40 χρονών. Έχοντας γυρίσει στους αγαπημένους του Μινεσότα Τίμπεργουλβς, φορώντας το ιστορικό πλέον «21» και αφήνοντας πίσω του μία τεράστια κληρονομιά. Μετά από 20 χρόνια στα παρκέ, ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή με τους Μπόστον Σέλτικς, ένα βραβείο MVP, αμέτρητους πόντους και πολλές ακόμα διακρίσεις, ο ξεχωριστός Γκαρνέτ δίνει τα σκήπτρα στην επόμενη γενιά, η οποία διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα ιδιαίτερα αγωνιστικά στοιχεία του «Big Ticket».

Γράφοντας ιστορία (δις) και τα πρώτα χρόνια

Ο «KG» επιλέχθηκε στην πέμπτη θέση του Draft του 1995, σε μία κίνηση που προκάλεσε αρκετή... εντύπωση στο ΝΒΑ. Ο λόγος; Ο Γκαρνέτ ήταν έτοιμος να μπει στον «μαγικό κόσμο», αμέσως μετά το High School! Το ταλέντο ήταν ορατό από... χιλιόμετρα, όμως το γεγονός πως δεν είχε ενταχθεί σε κάποιο Κολέγιο, έστω και για μία σεζόν, αποτέλεσε... τροχοπέδη για τις τέσσερις ομάδες που επέλεξαν πρώτες στο Draft.

Οι Τίμπεργουλβς αποφάσισαν να επενδύσουν πάνω του, με την πρώτη σεζόν να είναι μεταβατική για τον Γκαρνέτ. Ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο, μέτρησε 10,4 πόντους, 6,3 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ μέσο όρο.

Στα επόμενα χρόνια όμως, έγινε το... μπαμ, η αγωνιστική έκρηξη του Γκαρνέτ. Την σεζόν 1996/1997 ο νεαρός τότε φόργουορντ ανέβασε τους αριθμούς του στους 17 πόντους, τα 8 ριμπάουντ και τις 3,1 ασίστ, φτάνοντας μέχρι το πρώτο του All Star Game.

Το καλοκαίρι που ακολούθησε, ήταν αυτό που τοποθέτησε για τα καλά τον Γκαρνέτ στην ελίτ του πρωταθλήματος. Έστω και αν τότε, στο μακρινό 1997, αυτό δεν ήταν εύκολα ορατό σε όλους.

Η διοίκηση της Μινεσότα αποφάσισε να προσφέρει νέο, εξαετές συμβόλαιο στον «KG», το οποίο θα του απέφερε 126 εκατομμύρια δολάρια! Ναι, αυτό το ποσό μπορεί να φαίνεται κάπως... νορμάλ στις μέρες μας, όμως τότε ήταν αδιανόητο, τουλάχιστον για ένα 21χρονο παιδί, που δεν είχε αποδείξει ακόμα την αξία του.

Αυτό το παιδί όμως, εξελίχθηκε άμεσα στον ηγέτη των «Λύκων» και σε έναν από τους κορυφαίους σταρ της λίγκας. Το 2004 κατέκτησε το βραβείο του MVP, έχοντας νούμερα που πραγματικά... ζαλίζουν: 24,2 πόντοι, 13,9 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2,2 μπλοκ, 1,3 κλεψίματα ανά παιχνίδι.

Παρόλα αυτά, οι Τίμπεργουλβς δεν έφτασαν ποτέ μέχρι το τέλος του δρόμου και την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος. Οι τελικοί της Δύσης ήταν το πιο μακρινό... σημείο για την Μινεσότα, με τους ισχυρούς -τότε- Λος Άντζελες Λέικερς να σταματούν τον Γκαρνέτ και την παρέα του.

Η απογοήτευση, οι Σέλτικς και η απογείωση

Μετά την αποτυχία απέναντι στους Λέικερς, ο Γκαρνέτ απογοητεύτηκε. Τα επόμενα χρόνια ήταν εξαιρετικά για τον ίδιο, από άποψη αριθμών, όμως οι Τίμπεργουλβς απογοήτευαν με την απόδοσή τους. Και μαζί τους, απογοητεύτηκε και ο Γκαρνέτ.

Στο τέλος της σεζόν 2006/2007, ήταν φανερό πως ο «Big Ticket» δεν θα έμενε στην Μινεσότα. Η επιθυμία για έναν τίτλο... έκαιγε μέσα του, όπως και η δίψα να βρίσκεται σε μία ομάδα που θα πρωταγωνιστούσε σταθερά στο πρωτάθλημα.

Και τότε, ο Γκαρνέτ συνάντησε του Μπόστον Σέλτικς. Σε μία ανταλλαγή που... κόστισε στους Κέλτες 5 (!) πάικτες και δύο υψηλότατα Draft Picks, ο «KG» εντάχθηκε στην ιστορική ομάδα της Βοστώνης και μαζί με τους Ρέι Άλεν και Πολ Πιρς, συνέθεσε μία σπουδαία «Big 3», που έφερε τους Σέλτικς στην κορυφή του ΝΒΑ.

Στο πρώτο του παιχνίδι με το πράσινο «5» πέτυχε 22 πόντους και μάζεψε 20 ριμπάουντ. Έξι μήνες μετά, ανακηρύχθηκε ως ο κορυφαίος Αμυντικός παίκτης της σεζόν. Και λίγο αργότερα, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στην κατάκτηση του 17ου πρωταθλήματος στην ιστορία των Σέλτικς!

Η συνεισφορά του ήταν άμεση και σπουδαία. Ο Γκαρνέτ «κόλλησε» αμέσως στην νοοτροπία και την κουλτούρα του σπουδαίου οργανισμού των Σέλτικς, και, έχοντας την δίψα για διάκριση αλλά και τους επίσης εμβληματικούς Ρέι Άλεν και Πολ Πιρς στο πλευρό του, έφτασε εκεί που πραγματικά άξιζε, εκεί που πραγματικά ανήκε: Στην κορυφή.

Οι Κέλτες πρωταγωνίστησαν και τα επόμενα χρόνια στο ΝΒΑ. Έφτασαν άλλη μία φορά στους Τελικούς (το 2010), όμως ο Κόμπι Μπράιαντ και οι Λος Άντζελες Λέικερς τους έκοψαν τον δρόμο για έναν ακόμα τίτλο. Παράλληλα, οι Σέλτικς ήταν συνεχώς στην αφρόκρεμα του «μαγικού κόσμου», όντας μία από τις πιο δυνατές, σκληρές και ικανές ομάδες της Ανατολής και ολόκληρης της λίγκας.

Οι Νετς, η μεγάλη επιστροφή και το τέλος

Το καλοκαίρι του 2013, ο Ντάνι Έιντζ, Τζένεραλ Μάνατζερ των Σέλτικς, έκρινε πως ήρθε η ώρα για μία αλλαγή. Έτσι, σε μία κίνηση που προκάλεσε αρκετές (αρνητικές κυρίως) εντυπώσεις, αποφάσισε να έρθει σε συμφωνία με τους Μπρούκλιν Νετς, ώστε να ανταλλάξει τον Κέβιν Γκαρνέτ, αλλά και τον Πολ Πιρς.

Η ομάδα του Μπρούκλιν είχε υψηλότατες βλέψεις και δημιούργησε εξ αρχής αρκετές προσδοκίες, τις οποίες όμως δεν εκπλήρωσε ποτέ. Οι ημιτελικοί της Ανατολικής Περιφέρειας ήταν το ταβάνι για τους Νετς και τον Γκαρνέτ, ο οποίος δεν παρουσίαζε το γνωστό του, κυρίαρχο πρόσωπο στα παρκέ.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2015, ο «KG» αποφάσισε να επιστρέψει στους αγαπημένους του Τίμπεργουλβς. Η Μινεσότα είχε ανάγκη την σπουδαία προσωπικότητά του στα αποδυτήρια, και ο Γκαρνέτ είχε επίσης την ανάγκη να γυρίσει εκεί που ένιωθε άνετα. Εκεί, που η αγάπη και ο θαυμασμός για το πρόσωπό του πραγματικά... ξεχείλιζαν.

Ο σπουδαίος φόργουορντ δεν αγωνίστηκε σε πολλά παιχνίδια με τους Τίμπεργουλβς. Και σε όσα έπαιξε, δεν έκανε αισθητή την παρουσία του. Όμως, αυτό δεν τον ένοιαζε. Ο Γκαρνέτ ήταν εκεί, στην ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να βρεθεί στο ΝΒΑ και στον οργανισμό που πραγματικά μεγαλούργησε, ώστε να βοηθήσει τους νεαρούς Καρλ-Άντονι Τάουνς, Άντριου Ουίγκινις και Ζακ Λαβίν να δημιουργήσουν μία σκληρή νοοτροπία και να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν για να κάνουν αυτό που δεν μπόρεσε εκείνος: να φέρουν τους «Λύκους» στον θρόνο του πρωταθλητή.

Η σπουδαία κληρονομία του «KG»

Σκληρός. Ποιοτικός. Αμετανόητος Trash Talker. Ανταγωνιστικός μέχρι... αηδίας. Μαχητής, πολεμιστής. Γεννημένος νικητής, δεν ήθελε να χάνει ούτε στα προπονητικά διπλά. Μερικές μόνο από τις φράσεις που χαρακτηρίζουν τον Κέβιν Γκαρνέτ, ο οποίος πρόσφερε πολλά στις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε, αλλά και στο ΝΒΑ και στις επόμενες γενιές.

Τι εννοούμε με αυτό; Μπορεί τώρα να φαίνεται φυσιολογικό να βλέπουμε τον δικό μας Γιάννη Αντετοκούνμπο στην θέση του πλέι μέικερ, τους Λεμπρόν Τζέιμς και Κέβιν Ντουράντ να αγωνίζονται σε όλες τις θέσεις του παρκέ και τους ψηλούς, όπως ο Άντονι Ντέιβις, ο ΝτεΜάρκους Κάζινς και ο Καρλ-Άντονι Τάουνς, να βγαίνουν έξω από το «ζωγραφιστό», να σουτάρουν και να αγωνίζονται σαν γκαρντ, όμως, στο μακρινό 1995, αυτό δεν υπήρχε στον... μπασκετικό χάρτη.

Τα «τεσσάρια» ήταν -στην πλειοψηφία τους- σκληρά, εργάτες και με έφεση στην άμυνα και τα ριμπάουντ. Οι ψηλοί δεν έβγαιναν από την «ρακέτα», η οποία ήταν γεμάτη από δυνατά κορμιά, όπως ο Σακίλ Ο'Νιλ, ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον, ο Πάτρικ Γιούινγκ και ο Καρλ Μαλόουν. Όμως, ο Γκαρνέτ το άλλαξε αυτό. Έγινε ο πρώτος πραγματικός «Point Forward» του ΝΒΑ. Έτρεχε στον αιφνιδιασμό και ήταν γρήγορος σαν γκαρντ, είχε την σκέψη ενός τρομερού πλέι-μέικερ, ήταν αλτικός και σκληρός σαν φόργουορντ, είχε εξαιρετικό σουτ από μέση απόσταση. Ένα πλήρες «πακέτο» που ήταν όχι μόνο σπάνιο, αλλά και πρωτόγνωρο για έναν ψηλό στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.Ο Κέβιν Γκαρνέτ, άλλαξε το παιχνίδι. Άλλαξε τους όρους και δημιούργησε το έδαφος για τους επόμενους, ώστε να περάσουν σε μία νέα, εντελώς διαφορετική εποχή στο ΝΒΑ και στο μπάσκετ, γενικότερα. Παράλληλα όμως, είχε και μία... νότα από τα παλιά. Γεμάτος σκληράδα και ανταγωνισμό, ο «KG» έκανε Trash Talking σε όλους, δείχνοντας πως ο «μαγικός κόσμος» είναι ένα πολύ δύσκολο μέρος για να ζεις.Και αυτό έμαθε στους νεαρούς συμπαίκτες του στους Τίμπεργουλβς. « Σε ευχαριστώ για όλα αδερφέ μου. Συγχαρητήρια για μία από τις σπουδαιότερες καριέρες που έχουν υπάρξει στο παιχνίδι. Μιλήσαμε. Ξέρω τι πρέπει να κάνω. Θα αναλάβω εγώ από εδώ και πέρα». Αυτό είπε ο... διάδοχος, Καρλ Άντονι Τάουνς, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο την σπουδαία δουλειά του Γκαρνέτ. Τόσο εντός, όσο και εκτός παρκέ.

«Ξέρεις πόσο πολύ θα μου λέιψεις», συμπλήρωσε ο νεαρός σέντερ. Και αυτό, είναι το μόνο σίγουρο. Για όλους μας.

Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε μερικά video από την καριέρα του Kevin Garnett:


Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

bottom of page